Párterápia

A rendszerszemléletű párterápia olyan pszichoterápiás megközelítés, amely a párkapcsolati rendszert helyezi a középpontba és a terápiás beavatkozás egységének is a párt tekinti. A párterápia lehetőséget termet arra, hogy a pár megtanuljon nyíltan és őszintén beszélni a nehézségeikről. Közösen feltárjuk a pár tagjai által követett mintákat, valamint ezek eredetét. A párterápia segít módosítani azokat a téves kommunikációs- és viselkedésmódokat, amelyek a párkapcsolati vagy családi problémákat okozzák.

 

Elégedetlenség a párkapcsolattal

Mindenki, aki párkapcsolatban él, időnként nehézségeket él meg. Előfordulhat, hogy ezek olyan mély elkeseredést váltanak ki a pár tagjaiból, hogy akár a kapcsolat felbontásán is elgondolkodnak. Akkor indokolt a párterápia, amikor a párok gyakran veszekednek, a konfliktusok megoldatlanok maradnak és egyre kimerítőbbé válnak. Az is előfordul, hogy a pár tagjai nem veszekednek, de teljesen elidegenednek egymástól és többé már nem tesznek erőfeszítéseket egymás megértésére.

A konfliktus olyan erőteljes hatással lehet a pár tagjaira, hogy az gyakran magas szintű feszültséghez, szorongáshoz és depresszióhoz vezet. Amennyiben ez az állapot túl hosszú ideig fennáll, akár egészségkárosító hatásai is lehetnek. Ennek a családtagokra gyakorolt hatása is jelentős, különösen abban az esetben, amikor nagy veszekedések kísérik. Az olyan gyerekek, akik otthon állandó konfliktusokban élnek, maguk is hajlamosabbá válnak érzelmi problémákra.

Ennek ellenére ez a helyzet megváltoztatható. Vannak párok, amelyek ezeket a változásokat önállóan el tudják érni, de a párkapcsolat sikeres megjavítását egy képzett párterapeuta tudja hatékonyan elősegíteni.

 

Hatékony segítség a pároknak

Senki sem születik tökéletes partnerként és egy boldog párkapcsolat sok, olyan elsajátítható képességen alapul, amelyet sikeresen lehet fejleszteni a pár- és családterapeuták segítségével. A párterápia részeként a pár tagjai megtanulják elismerni és elfogadni egymást, rálátást nyernek önmagukra és megtanulják kezelni egymás különbségeit.

Párkapcsolatban élve gyakran találkozunk nehézségekkel. Fontos, hogy ezekről a visszatérő vagy új keletű problémákról a pár képessé váljon beszélni, valamint még időben működőképes megoldásokat tudjon találni rájuk, mielőtt a problémák elhatalmasodnak rajtuk.

Hogyan tud segíteni a párterápia?

A párterápia lehetővé teszi a pár tagjai számára, hogy biztonságban ki tudják fejezni gondolataikat, érzéseiket, megértve és elfogadva a másik nézőpontját és igényeit. A pár erősségeire építünk, közösen dolgozva az életükben és kapcsolataikban történő változásokért. Néha már néhány alkalom elegendő ahhoz, hogy a pár megtalálja a saját útját, máskor a problémák összetettebbek és a pároknak hosszabb időre van szükségük a számukra leginkább megfelelő megoldások megtalálására.

Mi történik a párterápiás üléseken?

A párterápia az “itt és mostra” fókuszál, de a probléma történetének feldolgozása közelebb vihet a megértéshez. Az üléseken jelen van a pár mindkét tagja. Egy párterápiás alkalom időtartama 90 perc, és két terapeuta vezetésével zajlik. Az ülésekre kéthetente egy alkalommal kerül sor. Az ülések között gyakran adunk olyan gyakorlatokat, amelyek az ülésen elhangzottakat egészítik ki, illetve lehetőséget biztosítanak új megoldások kipróbálására is.

A folyamat felépítése sok tényezőtől függ, de minden esetben igaz, hogy a tanácsadási vagy terápiás folyamatnak van eleje, közepe és vége. Az első találkozó vagy találkozók során zajlik az úgynevezett első interjú, amikor a kliens bemutatja a hozott problémát a segítő szakembernek, és aminek a végén szóbeli szerződést kötnek egymással a folyamat célját illetően. A további üléseken a szakember a saját munkamódja és a kiválasztott módszer szabályai szerint dolgozik együtt a klienssel. Ez általában tanácsadói vagy terápiás beszélgetés formájában zajlik, amelyet gyakorlatok, feladatok tehetnek színesebbé. Az utolsó találkozókon kerül sor a lezárásra, a folyamat áttekintésére és kiértékelésére, az egymástól való elbúcsúzásra.

Mennyi ideig tart egy terápiás folyamat?

Az egyes segítői folyamatok hossza sok mindentől függ: a hozott problémától vagy fejlődési szándéktól, a választott módszertől, a szakember saját munkamódjától. Azt, hogy előreláthatólag hány ülésre szerződünk egymással, az úgynevezett első interjú alkalmának vagy alkalmainak végén beszéljük meg egymással. Általában elmondhatjuk, hogy egy folyamat minimális hossza körülbelül hat ülés, ám ennél rövidebb és sokkal hosszabb folyamatok is előfordulnak.

Milyen gyakran vannak a terápiás ülések?

A másfél órás pár- és családterápiára hagyományosan kéthetente kerül sor. Amennyiben a terapeuták a probléma, illetve a pár élethelyzete alapján úgy ítélik meg, ennél sűrűbben is ismétlődhetnek a terápiás alkalmak. 

Hogyan dolgoznak a párterapeuták?

A legtöbb pár-és családterapeuta terápiás módszereit a párhoz és annak problémájához alakítja. Gyakran nehéz a párterápiának nekikezdeni: már az is megkönnyebbülést hozhat, hogy őszintén lehet beszélni a saját érzéseinkről. Azok a párok, akik belekezdenek a párterápiába, nagy lépést tesznek a nehézségeik legyőzése terén. Előfordul, hogy a problémák megoldása gyorsan megtörténik, de az esetek többségében hosszabb folyamatra van szükség. Sikerre akkor számíthatunk, ha mindkét partner motivált és nyitottak a kapcsolatukban megjelenő pozitív változásokra.

Titoktartás: A terápián elhangzottak köztünk maradnak?

A pszichológusok és a terapeuták titoktartást fogadtak. Így mindaz, ami az üléseken elhangzik, a kliens és a szakember(ek) között marad. Ez alól néhány kivétel van: az öngyilkossági szándék közlése vagy bűncselekmény elkövetésének bevallása esetén a segítő szakember értesíti a megfelelő intézményeket.

Hogyan tudok bejelentkezni?

Kollégáinkhoz közvetlenül bejelentkezhet  a bemutatkozó oldalukon megadott telefonos vagy, emailes elérhetőségek valamelyikén, vagy felveheti a kapcsolatot velünk a központi elérhetőségeken keresztül, illetve a bejelentkezési űrlap kitöltésével a [LINK:] Kapcsolat oldalon.

Mi van akkor, ha nem tudok eljönni a megbeszélt időpontomra?

A segítő szakmákban a terapeutákkal történő előzetes megegyezés alapján történik a lemondás, illetve az elmaradt alkalom díjának megtérítése. 

Milyen esetekben segít a párterápia?

Párterápia egy szakemberrel

Dr. Hardy Júlia

Pszichiáter, pszichoterapeuta, kiképéző pár-és családterapeuta

Dr. Markók Zsuzsa PhD

pár- és családterapeuta, kiképző pszichodráma vezető és szupervizor, kiképző bibliodráma vezető és szupervizor, mentálhigiénés szakember

Imre Gábor

Pszichológus, pár-és családterapeuta

Sallay Viola

Pár-és családterapeuta

Kettős vezetésben dolgozó párterapeuta szakembereink

Az egy sorban szereplő szakemberek dolgoznak párban

Tillmann Lili Eszter

Pszichológus, pár-és családterapeuta

Schell Gergely

Tanácsadó pszichológus, pár-és családterapeuta

Deák Csilla PhD

Pszichológus, pszichológia tudományok doktora, képzésben levő pár-és családterapeuta

Szarka Zoltán

Szociológus, képzésben levő pár-és családterapeuta

Drávucz Orsolya

Pszichológus, klinikai és mentálhigiénés szakpszichológus, pár-és családterapeuta

Gyöngyösi Orsolya

Pszichológus, képzésben levő pár-és családterapeuta

Sallay Viola

Alkalmazott egészségpszichológiai szakpszichológus, pár-és családterapeuta, integrált szülő-csecsemő konzulens

Martos Tamás

Pszichológus, pár-és családterapeuta

Tillmann Lili Eszter

Pszichológus, pár-és családterapeuta

Mácsai Bálint

pszichológus, képzésben levő pár-és családterapeuta

Zelei Katalin

Pszichológus, képzésben levő pár-és családterapeuta

Tóth Balázs

Pár-és családterapeuta

Drávucz Orsolya

Klinikai szakpszichológus, pár-és családterapeuta

Dr. Kruk Emese

Általános orvos, pszichiáter rezidens, képzésben levő pár-és családterapeuta

Franczia Nóra

Klinikai szakpszichológus, pár-és családterapeuta, pszichoterapeuta jelölt

Gyöngyösi Orsolya

Pszichológus, képzésben levő pár-és családterapeuta

Gyöngyösi Orsolya

Pszichológus, képzésben levő pár-és családterapeuta

Tillmann Lili Eszter

Pszichológus, pár-és családterapeuta