Egyéni terápia

A pszichoterápia gyógyító, lélektani módszerekkel végzett speciális emberi, segítő kapcsolat. Ez többnyire hosszabb terápiás folyamat, amely a közvetlen kommunikáció révén segíti a lelki, érzelmi probléma azonosítását, valamint feltárja a nehézségek eredetét, hátterét. A pszichoterápia figyelembe veszi az általános viselkedési mintázatokat, krónikus problémákat és az ismétlődő, visszatérő érzéseket.

A terápia rendszeresen ismétlődő találkozások formájában zajlik. A célt a kliens és a terapeuta közösen határozzák meg: a kezelés irányulhat egy adott tünet megszüntetésére, valamilyen állandó probléma jobb megértésére, vagy akár általánosan a mélyebb önismeret elérésére is. A pszichoterápia célja feltárni és feldolgozni azokat a tényezőket, amelyek hatással vannak a jelenkori nehézségekre.

Fontos annak megértése, hogy a problémák hátterében milyen korábbi elakadások állnak, és ennek megfelelően próbáljuk újraformálni a viszonyainkat. A pszichoterapeuták abban segítenek, hogy a múltbéli események feldolgozásával, megértésével alkalmasabbá tegyék életük sikeres jövőbeni alakítására.

Miben tud segíteni a pszichoterápia?

 • legyőzni a félelmeket vagy bizonytalanságokat
 • megküzdeni a stresszel
 • megérteni a múlt traumatikus eseményeit
 • megtalálni azokat a kiváltó okokat, amelyek súlyosbítják a tüneteket
 • családi és baráti kapcsolatokat javítani
 • állandó, megbízható napi rutint kialakítani
 • tervet készíteni a krízisekkel való megküzdésre.
 • megérteni azokat a problémákat, amelyek foglalkoztatnak és megtanulni megoldani őket
 • véget vetni a destruktív szokásoknak (alkohol-, kábítószer fogyasztás, egészségtelen szexuális aktivitás, stb.)

Milyen problémák esetén érdemes pszichoterapeutához fordulni?

 • a szomorúság, tehetetlenség állandósult érzésekor
 • amikor a problémák az összes igyekezet ellenére sem javulnak, hiába próbálnak segíteni a családtagok vagy a barátok
 • amikor nehézséget okoz a munkára koncentrálni vagy elvégezni a mindennapi tevékenységeket

Mennyi ideig tart egy terápiás folyamat?

Az egyes segítői folyamatok hossza sok mindentől függ: a hozott problémától vagy fejlődési szándéktól, a választott módszertől, a szakember saját munkamódjától. Azt, hogy előreláthatólag hány ülésre szerződünk egymással, az úgynevezett első interjú alkalmának vagy alkalmainak végén beszéljük meg egymással. Általában elmondhatjuk, hogy egy folyamat minimális hossza körülbelül hat ülés, ám ennél rövidebb és sokkal hosszabb folyamatok is előfordulnak.

Milyen gyakran vannak a terápiás ülések?

Az ülések gyakorisága az alkalmazott módszertől függ. Az egyéni tanácsadás és a terápia 45-60 perces alkalmai között általában egy hét szokott eltelni. 

Férfi vagy női terapeutát érdemes választani?

Az egyéni tanácsadás és terápia során a segítő szakember neme általában nincs hatással a folyamat sikerességére. Bizonyos esetekben mégis javasolt, hogy az adott kliens inkább adott nemű terapeutával dolgozzék, például elszenvedett bántalmazás, traumák esetén. Amennyiben ennek a kérdésnek a megválaszolása nem egyértelmű az ön számára, szakembereink szívesen segítenek a döntésben.

Mi történik az egyéni terápiás üléseken?

A folyamat felépítése sok tényezőtől függ, de minden esetben igaz, hogy a tanácsadási vagy terápiás folyamatnak van eleje, közepe és vége. Az első találkozó vagy találkozók során zajlik az úgynevezett első interjú, amikor a kliens bemutatja a hozott problémát a segítő szakembernek, és aminek a végén szóbeli szerződést kötnek egymással a folyamat célját illetően. A további üléseken a szakember a saját munkamódja és a kiválasztott módszer szabályai szerint dolgozik együtt a klienssel. Ez általában tanácsadói vagy terápiás beszélgetés formájában zajlik, amelyet gyakorlatok, feladatok tehetnek színesebbé. Az utolsó találkozókon kerül sor a lezárásra, a folyamat áttekintésére és kiértékelésére, az egymástól való elbúcsúzásra.

Titoktartás: A terápián elhangzottak köztünk maradnak?

A pszichológusok és a terapeuták titoktartást fogadtak. Így mindaz, ami az üléseken elhangzik, a kliens és a szakember(ek) között marad. Ez alól néhány kivétel van: az öngyilkossági szándék közlése vagy bűncselekmény elkövetésének bevallása esetén a segítő szakember értesíti a megfelelő intézményeket.

Hogyan tudok bejelentkezni?

Kollégáinkhoz közvetlenül bejelentkezhet  a bemutatkozó oldalukon megadott telefonos vagy, emailes elérhetőségek valamelyikén, vagy felveheti a kapcsolatot velünk a központi elérhetőségeken keresztül, illetve a bejelentkezési űrlap kitöltésével a [LINK:] Kapcsolat oldalon.

Mi van akkor, ha nem tudok eljönni a megbeszélt időpontomra?

A segítő szakmákban közmegegyezés van abban, hogy a lemondás legkésőbbi időpontja 48 órával a tervezett ülés lemondása előtt van. Ebben az esetben egyszerűen megbeszéljük a továbbiakat: hogy a kliens szeretne-e új időpontot kérni, és hogy mikor legyen az. 48 órán belüli lemondásnál a tanácsadás vagy terápia árát akkor is ki kell fizetni, ha az órán a kliens nem tud megjelenni.

Szakemberek

Dr. Hardy Júlia

Pszichiáter, pszichoterapeuta, kiképző pár-és családterapeuta

Gál Piroska

Pszichológus, felnőtt klinikai szakpszichológus jelölt

Kerekes Franciska

gyermek-és ifjúsági klinikai szakpszichológus, képzésben levő pár-és családterapeuta

Szőcs Janka

Felnőtt klinikai szakpszichológus jelölt, képzésben levő pár-és családterapeuta

Drávucz Orsolya

Klinikai szakpszichológus

Góth Erzsébet

Klinikai szakpszichológus, pszichodráma vezető, közgazdász-tanár

Száraz Cintia

Klinikai szakpszichológus és pszichoterapeuta

Imre Gábor

Klinikai szakpszichológus jelölt, pár-és családterapeuta

Esperger Zsófia

Klinikai szakpszichológus

Túri Márta

Klinikai szakpszichológus, pszichoterapeuta

Kozlovsky Éva

Klinikai szakpszichológus

Sinka Ármin

pszichológus, klinikai szakpszichológus jelölt, személyközpontú tanácsadó