Gyermekterápia

A gyermekterápia jelentősen eltér a felnőttek terápiájától. A pszichológus megismerkedik a gyermekkel és biztonságot teremtő keretek között a gyermek életkorának megfelelő játékokkal, feladatokkal, tesztekkel törekszik a probléma hátterében álló lehetséges okokat feltárni, megérteni. A felnőttek terápiájával szemben a beszélgetés háttérbe szorul, a gyerekek terápiájában nagy szerepet kap a játék, a rajzolás, az alkotás, a fantázia, a bábjáték és a mese. Ezek a tevékenységek lehetőséget biztosítanak a gyermek számára a probléma, elakadás, a feszültségek, érzések megjelenítésére, így a nehézségek hozzáférhetővé és feldolgozhatóvá válnak.

Serdülők önként is felkereshetik a pszichológust. A velük való munka nem feltétlenül jelenti a szülő folyamatos bevonását, kivétel ez alól a gyermeket érintő veszélyeztető állapot, élethelyzet.

Milyen problémák esetén segíthet a gyermekterápia?

 • Fejlődésbeli elmaradások
 • Étkezési, ürítési problémák (éjszakai bepisilés)
 • Alvászavarok
 • Testvérféltékenység
 • Szorongásos tünetek
 • Figyelemzavar
 • Iskolai magatartási- és beilleszkedési nehézségek
 • Teljesítménnyel, tanulással kapcsolatos problémák
 • Pszichoszomatikus tünetek
 • Életkori vagy családi krízisek
 • Kommunikációs problémák, dadogás

A gyermekterápia folyamata röviden

 • első interjú a szülővel és fejlődéstörténet megismerése
 • 4-6 alkalom diagnosztikus szakasz
 • szülői konzultáció: tünetek/probléma hátterében álló lehetséges okok, esetleges változások értékelése közösen
 • gyermek terápiája: 4-6 alkalmanként ismét szülői konzultáció
 • lezárás

A gyermekterápia folyamata részletesen

Az első találkozás minden esetben az édesanyával (esetleg a szülőkkel közösen) történik. Ekkor egy ún. első interjúra kerül sor, ami alatt egy olyan beszélgetést értük, amelynek célja a probléma alaposabb átbeszélése, feltárása, hogy megértsük, milyen jellegű nehézséggel állunk szemben. A folyamat ezen szakaszán még nincs szükség a gyermek jelenlétére. A szülő zavartalanul oszthatja meg a pszichológussal a problémával kapcsolatos gondolatait, érzéseit, az aktuális élethelyzetük sajátosságait és a gyermek fejlődéstörténetét.

Ezt követi a gyermekkel való közös munka, a 4-6 alkalomból álló diagnosztikus szakasz. Ekkor már a gyermek vesz részt az alkalmakon, a felnőtt csak szükség esetén tartózkodik a terápiás térben.

A gyermekek terápiája mindig szülőkonzultációval párhuzamosan történik, így a diagnosztikus alkalmakat követően ismét a felnőtt érkezik a pszichológushoz. Ez a találkozás esélyt ad az eddig eltelt időszakban történő esetleges változások és mindkét fél tapasztalatainak átbeszélésére. Elképzelhető, hogy már ennyi idő is segít megszüntetni a tüneteket vagy legalábbis csökkenti azokat.

Amennyiben szükséges, a gyermekterápia elkezdődik. Ez esetben tisztázásra kerül: a terápia célja, keretei, lehetséges időtartama.

A gyermekterápia akár időkorlátos, akár hosszabb távon tervezett, 4-6 alkalmanként újabb szülőkonzultáció szakítja meg a gyermekkel való foglalkozásokat.

Titoktartás: A terápián elhangzottak köztünk maradnak?

A pszichológusok és a terapeuták titoktartást fogadtak. Így mindaz, ami az üléseken elhangzik, a kliens és a szakember(ek) között marad. Ez alól néhány kivétel van: az öngyilkossági szándék közlése vagy bűncselekmény elkövetésének bevallása esetén a segítő szakember értesíti a megfelelő intézményeket.

Hogyan tudok bejelentkezni?

Kollégáinkhoz közvetlenül bejelentkezhet  a bemutatkozó oldalukon megadott telefonos vagy, emailes elérhetőségek valamelyikén, vagy felveheti a kapcsolatot velünk a központi elérhetőségeken keresztül, illetve a bejelentkezési űrlap kitöltésével a [LINK:] Kapcsolat oldalon.

Mi van akkor, ha nem tudok eljönni a megbeszélt időpontomra?

A segítő szakmákban közmegegyezés van abban, hogy a lemondás legkésőbbi időpontja 48 órával a tervezett ülés lemondása előtt van. Ebben az esetben egyszerűen megbeszéljük a továbbiakat: hogy a kliens szeretne-e új időpontot kérni, és hogy mikor legyen az. 48 órán belüli lemondásnál a tanácsadás vagy terápia árát akkor is ki kell fizetni, ha az órán a kliens nem tud megjelenni.

Szakemberek

Kerekes Franciska

Gyermek-és ifjúsági klinikai szakpszichológus, képzésben levő pár-és családterapeuta

Kozlovsky Éva

Klinikai szakpszichológus, integratív gyermekterapeuta, pszichodráma vezető

Góth Erzsébet

Klinikai szakpszichológus, pszichodráma vezető, közgazdász-tanár

Mácsai Bálint

Pszichológus, képzésben levő pár-és családterapeuta