Csoportok

Amikor kapcsolatba lépünk olyanokkal, akik hasonló problémákkal küzdenek, mint mi, átélhetjük, hogy legmélyebb aggodalmaink is megoszthatóak, és nem érezzük magunkat egyedül a bajban. A csoportban megismerhetjük pszichés működésünk egy részét, a tünetek jelentését, a pszichoterápia menetét.

A kölcsönös törődés és támogatás jótékony hatású, a csoport által olyan kompetenciákat fejleszthetünk, amiket egymagunk nem tudnánk. Adaptívabb szociális készségekre tehetünk szert: megtanulhatjuk, hogyan legyünk fogékonyabbak a többiek iránt, elsajátítunk konfliktusmegoldó módszereket, képesekké válunk hangot adni másokkal kapcsolatos érzéseinknek.

Egy terápiás csoport sok szempontból hasonlít egy családhoz. A csoportos helyzet segít hozzáférni azokhoz a korai elakadásokhoz, melyeknek nem feltétlenül vagyunk tudatában, mégis, akadályként éljük meg a mindennapokban.  Felnőttként, kontrollált körülmények között lehetőség nyílik ezek korrektív élmény formájában való feldolgozására. A csoportterápia hatása a személyiség fejlődésén keresztül bontakozik ki. Az érdemleges változáshoz egy-két éves részvétel szükséges.

Induló csoportok

 „Semmi sincs lelkileg erőteljesebb hatással a gyermekekre, mint a szülők meg nem élt élete”                                                                                      C. G. Jung GW. 15. köt. 12. o

 

VACSKAMATI

22 órás családi önismereti csoport

Szorongó, beilleszkedési gondokkal küzdő 6-7 éves gyermekek és szüleik részére kéthetente, szombatonként délelőtt.

A csoport egy szülőkonzultációval indul, aminek a célja a család, a gyermek megismerése, a pedagógiai/pszichológiai vélemények megbeszélése, a csoport kereteinek bemutatása, és a  csoportvezetők megismerése.

Ezt követi egymást felváltva az összesen 3 alkalmas szülőcsoport és az  összesen 9 alkalmas gyermekfoglalkozás. A szülőcsoport 10.00 – 12.30, a gyermek csoport 10.00 – 11.30 között lesz havonta két szombaton.

A felnőttek csoportja az első alkalom végén zárul, a gyermekeké a második alkalom után.

A gyermek és valamelyik szülője külön-külön is csatlakozhat a programba.

Módszereink:

  • Gyermekcsoport: A gyermekek saját meséinek, álmainak, fantáziáinak pszichodramatikus, rajzos  feldolgozása, megörökítése (szöveges, rajzos, képi úton).
  • Szülőcsoport: A szülői szerepben megélt külső-belső konfliktusok, fantáziák, álmok, a gyermekek meséinek, történeteinek pszichodramatikus feldolgozása.

Tervezett csoportlétszám: 8-10 fő

Jelentkezési határidő: február 15

Dátumterv:
– márc. 2. első szülő csoport
– márc. 16. első gyermek csoport
. márc. 30 második gyermek csoport
– ápr. 13. harmadik gyermek csoport
– ápr. 27. második szülő csoport
– máj. 11. negyedik gyermek csoport
– máj. 27. ötödik gyermek csoport
– jún. 8. záró gyermek csoport
– jún. 22. záró szülő csoport.

Részvételi díj:

Szülő  csoport: 27.000 Ft.
Gyermek csoport: 36.000 Ft.
Szülő-gyermek csoport együtt: 63.000 Ft

Jelentkezés: [email protected]

Pszichodráma vezetők: Tillmann Lili pár-, és családterapeuta, Góth Erzsébet, klinikai szakpszichológus

Játékmesterek: Asbóth Fanni pedagógus, Szanyó Vera gyógypedagógus

Helyszín: Thyris Pszichoterápiás Ambulancia, Budapest, Vll. Rákóczi u. 26. I. 5.