Száraz Cintia: Diabetes (cukorbetegség): lehetünk jóban? Megküzdés elfogadás: hogyan lehetséges?

A cukorbetegség egy olyan gyakori szomatikus / pszichoszomatikus krónikus betegség, melynek rizikófaktorai között szerepel pszichés állapotunk, illetve a már kialakult betegség kezelésének sikerességében is szerepet játszanak félelmeink, hiedelmeink, megküzdési stratégiáink. Mivel ezek olyan pszichés jellemzők, melyeken változtatni lehet, pszichológusi segítség is szerepet játszhat nemcsak a pszichés, hanem a szomatikus jóllét elérésében. 

A diabetes krónikus jellegéből fakadóan, a diagnózis közlésére adott leggyakoribb reakciók a betegek részéről a tagadás, félelem, és a közöny. Mindezek az elfogadást késleltetik. Mint minden krónikus betegség, az egészség elvesztésével jár, így gyászfolyamat zajlik a betegben, ennek eredménye a betegség elfogadása, egyben a kezeléssel való együttműködés, mely jó esetben a betegség feletti kontroll érzetével jár együtt. A kontroll érzet a tehetetlenség ellen hat, és az elfogadást segíti. A már kialakult betegség következményei kontrollálhatóak. A kontrollt több ponton is tudjuk gyakorolni: 

– érzelmi reakciók kontrollja: pl. saját hatékonyságba vetett hit, humor, stressz kezelés

– társas kapcsolatok kontrollja: kommunikáció fenntartása, társas támogatottság

– fizikai tünetek kontrollja: életmódváltozás (orvos által beállított gyógyszeradagolás, diéta, mozgás, relaxáció)

– betegségről szerzett információk kontrollja: stabil orvos – beteg kapcsolat, aktív részt vétel a terápiában, hiteles információszerzés a betegséggel kapcsolatban (az internetről való tájékozódás a legtöbb esetben inkább fokozza, mint csökkentené a szorongást, hisz nem biztos, hogy a forrás hiteles, illetve a beteg nem tud személyre szabott kérdéseket feltenni).

– motiváció fenntartása (visszaesés megelőzése): miért szedjem a gyógyszert? Miért tartsam a diétát? kérdésekre érdemes megtalálni a személyes választ.

 

A kontroll által egy jobb életminőség alakulhat ki, melynek a depresszió megelőzésében is szerepe van. A depresszió kétszer gyakrabban fordul elő cukorbetegeknél, mint az átlagpopulációban. A hangulati állapot és a vércukorszint mindkét irányban összefüggést mutathat: a depresszív állapot a vércukorszintet kóros tartományba tolhatja, ugyanakkor maga a vércukorszint ingadozás hangulatingadozást eredményezhet. 

Miért fontos a stressz kezelés? A stressz hormonok szintjének emelkedése a vércukorszint emelkedését vonhatja maga után, krónikus stressz a vércukorszint tartós emelkedését eredményezheti, mely cukorbetegség kialakulásához vezethet.

A stressz csökkentésre néhány példa, melyet önállóan is megtehetünk: 

 • Ami elkerülhető, kerüljük el: pl. nemet mondás, környezetváltozás
 • Hatékony időgazdálkodás (lista, feladatok elosztása)
 • Értékek, fontossági sorrend
 • Önjutalmazás
 • Testmozgás (diabetes terápiájában egyébként is fontos, + pozitív érzelmi állapotot, önhatékonyság érzését idézheti elő)
 • Pihenés, alvás
 • Zene (figyelem és légzés befolyása révén hat)
 • Megfelelő táplálkozás (éhezés, koffein a stressz reakciót növeli) 
 • Relaxáció, meditáció
 • Problémaelemzés: tisztázzuk:
 • Mi zavar leginkább a helyzetben?
 • Mi a helyzet pozitívuma, mire tanít?
 • Tudok-e változtatni? Ha nem, hogyan viszonyuljak másképpen? (helyzetek átértékelése).- Ebben segít: empátia, humor.
 • Sokszor nem maga a helyzet, hanem arra vonatkozó hiedelmeink, feltételezéseink, minősítéseink révén válik problémává (pl. irreális elvárások)

Nem adaptív (egészségre káros) megküzdési módok: pl.  dohányzás, mértéktelen alkoholfogyasztás, túlzott testmozgás, nem megfelelő táplálkozás, túlzott gyógyszerfogyasztás (pl. szorongásoldó gyógyszerek egyre növekvő adagban szedése, vagy orvosi tanács mellőzésével önhatalmú adagolás).

A betegség feletti kontroll megszerzésének segítésében, stressz kezelésben, hangulati zavarok kezelésében kap szerepet a pszichológus a team munkában (orvos, dietetikus mellett). Cukorbeteg gyermekek esetén a családterápia is hasznos lehet. A beteg gyermek kezeléssel való együttműködésének megnyeréséhez fontos a szülő együttműködő hozzáállása. Beteg gyermek jelenléte a családban a családi dinamikát, légkört is felboríthatja (csak egy példát említve: anya és beteg gyermek között szorosabbá váló kötelék miatt az egészséges gyermek és/vagy az apa érzelmileg háttérbe szorulhat).

Share your thoughts