Sonkoly Zsuzsanna: Feltaláltam a 6.szeretetnyelvet, ami pezsgőként hat a párkapcsolatokra?

Te tudod, hogy mire vágysz leginkább a kapcsolatodban?

Látod magad a párod szemében, mint egy doromboló, démoni macska, vagy mint egy ízig-vérig Harcos, aki mindentől megvédi családját, lehet támaszkodni rá, mellette biztonságban érezhetik magukat?

 • Nem látom, de szeretném. – Olvasd tovább, hiszen ezeket már ma is be tudod építeni. A változás el tud indulni.
 • Látom – Szuper kapcsolatban élsz. Írd meg nekem, mi a Te praktikád. A 6. szeretetnyelvet, lehet nem is kell használnod.
 • Egyedül vagyok, hogyan láthatnám? – Akkor kezdjük más témáknál a beszélgetést, keressük meg a kapaszkodókat.
 •  Nem látom, de nem is akarom. – Elfogadom, ha számodra most ez a legjobb.

Ismerős érzés?

 • Hiába adok ajándékot a páromnak, megköszöni, de nem érem el, azt a hatást. Ő arról beszél, hogy milyen kevés időt töltünk együtt.
 • Olyan jó lenne, ha értékelné mennyi mindent teszek meg a családért, egymásért. Ha hallanék pár kedves szót.

Megosztom a tapasztalataimat a blogban és elárulom, mi a 6. szeretetnyelv, mely még le sincs védve, annyira új megközelítés.

Tudom, hogy ismerős Gery Chapman: Az 5 szeretetnyelv című könyve.

1.) elismerő szavak

2.) minőségi idő

3.) ajándékozás

4.) szívességek

5.) testi érintés

Az 5 szeretetnyelv alkalmazása a hétköznapokban meghozza az otthon melegének érzését, jó hazatérni, mert tárt karokkal várnak, biztos, hogy egymás felé tudtok fordulni és úgy szeretni a másikat, ahogyan Ő szeretné és Te is szeretve érzed magad. Kell ennél több?

Néha igen, a tűz és a vágyódás.

De előtte még el kell mondanom, hogy ha tudod, hogy a társad mit szeretne, neki hogyan esik jól a gondoskodás, törődés, mikor érzi szeretve magát, akkor tudod, hogy mi az Ő szeretet nyelve. Vagyis mi volt eddig!

Mit kell neked adnod, hogy ő szeretve érezze magát. Minőségi időt? Elismerő szavakat?

Ugyanígy igaz, hogy tudnod kell, mi a Te szeretet nyelved. Te mire vágysz, mi esik jól neked, mikor érzed magad szeretve. Előfordul, hogy azt gondoljuk tudjuk, de hogy 100%-osan biztosak legyünk benne, végezd el a tesztet.

Ezután ezeket beszéld meg társaddal, hogyan tudod őt jobban, másképp szeretni, jobban töltekezni egymás felé nyújtott szeretetetekből.

MOST JÖJJÖN A LÉNYEG:

A mostani és az elmúlt egy év covid helyzet a munkám során azt mutatta, hogy valami másra is vágyunk.

Amikor elkezdődött a karantén, a home-office, sok mindennel szembesültünk.

Nem volt más választásunk elfogadtuk a helyzetet és beleálltunk. Alkalmazkodtunk a megváltozott körülményekhez. Nem is tehettünk mást, hiszen nem tudtunk volna együtt élni az új helyzettel, a megváltozott életünkkel.

Hirtelen ki kellett építeni mindent, új dolgokat kellett bevezetni. Technikai hátteret biztosítani, home-office-ban dolgozni, otthon tanítani a gyermekeinket.

Kerestük a pozitív oldalát az új helyzetnek. Mennyi mindenre lesz időnk, befejezhetjük a be nem fejezett dolgainkat, minőségi időt tölthetünk a párunkkal, gyermekeinkkel, főzhetünk, süthetünk, barkácsolhatunk.

De mindezt megcsináltuk már. Kiépítettük a digitális rendszereket, sok időt töltöttünk otthon családunkkal, mindent szépítettünk már.

Valami miatt mégis hullámzik az érzelemvilágunk, meg-megbillen az egyensúlyunk.

A távolságot neveztem el a 6. szeretetnyelvnek, tovább gondolva Gery Chapman szeretetnyelvét. (Ha már ugyanaz a szakmai hátterünk – családterapeuta – úgy tűnik visszanyúltam a nagy mesterek tudásához)

Távolság? Hogyan tud ez a szeretetnyelvekhez kapcsolódni? Hiszen, ha szeretünk valakit, jó a közelébe, társaságába lenni – gondolhatjátok.

Megnőtt az igényünk a távolságra. Egy rövid ideig egyedül lenni, távolabb lenni az otthonléttől, a párunktól és a gyermekeinktől. Mindazért, hogy a felnőtti minőségünket megéljük egy rövid időre, ebben a bezárt helyzetben.

Ez nem önzőség!

El kell fogadnunk nekünk és a párunknak is, hogy ez nem a szeretet elmúlásáról, megkopásáról szól! Ez arról a szeretetről szól, amikor önmagunk vagyunk, rendezzük a gondolatainkat, érzéseinket, új terveken gondolkodunk és feltöltve térünk haza. Érdemes beszélni arról, hogy kinek mekkora a távolsági igénye, mennyi ideig tartson, hogyan lehet mindezt kivitelezni.

Egyénenként mindez eltérő lehet. Valakinek elég pár óra, valaki sokkal többre vágyik, hogy visszanyerje a harmóniáját.

Ha meg tudjuk fogalmazni, ha ki tudjuk mondani mire vágyunk, milyen szeretetnyelvre, milyen távolságra, akkor kevesebb belső feszültséget élünk meg, hiszen kifejeztük vágyunkat. A társunknak pedig fontos meglátnia, hogy ez az érdekünket szolgálja, hiszen ezután feltöltekezve tudunk ismét egymás mellett lenni, végezni a feladatainkat.

Ha feltöltekezel:

 • A párod erényeit fogod meglátni.
 • Észre fogod venni, mennyi mindent csinált meg érted, a családért.
 • Meglátod, hogy mennyire fáradt és csak a Te gyengédségedre vágyik.
 • Értékelni fogod, hogy az a legfontosabb, hogy Ő ott van melletted jóban-rosszban.
 • Meglátod a szemében azt a NŐT-FÉRFIT, akibe beleszerettél.
 • Lesz kedved igazán mélyen a szemébe, lelkébe nézni.
 • Meg fogod találni a doromboló macskát – a biztonságot nyújtó Harcost a tekintetében.

Ennél több nem kell!

A párkapcsolat titka, ha sikerül felismernünk mire vágyunk, majd utána meg is tudjuk fogalmazni és el tudjuk mondani. Ha nem tesszük meg, feszültebbek leszünk, türelmetlenebbül reagálunk, nem ott fejezzük ki a feszültségünket, ahol keletkezik, hanem valami más tevékenységen, személyen. Ezt pedig követi a megbántás és a megbántódás. Ne menjünk el eddig, hiszen a sebeket mindig nehezebb gyógyítani. Mindig mindenkit arra biztatok, így most Téged is, hogy ismerd meg saját érzéseidet, vágyaidat, amit utána mondj el a Társadnak, és kezdjetek el egy bensőségesebb, meghittem, bizalommal teli párkapcsolati utat.

A cikk eredeti megjelenése: Sonkoly Zsuzsanna honlapján: https://sonkolyzsuzsa.hu/feltalaltam-a-6-ik-szeretetnyelvet/

Share your thoughts