Szupervízió

A szupervízió olyan speciális szakmai személyiségfejlesztő módszer, amelynek alkalmazása nélkülözhetetlen a segítő foglalkozásúak – köztük a szociális területen személyes gondoskodást végző szakemberek – hivatás-gondozásában, saját mentálhigiénéjében, szakmai továbbképzésében és munkájának minőség-biztosításában.

A szupervízió az egyik leghatékonyabb szakmai személyiségfejlesztő módszer a segítőszakma területen, melynek célja a hivatásbeli személyiség kompetencia fejlesztése.A szupervízió nem felügyelet, nem ellenőrzést jelent, hanem egy tanulási folyamat a személyes tapasztalat szakmai és/vagy személyes kontextusában. A szupervízió eszköztára az alkalmazott pszichológia és a pszichoterápia módszerei közül integrálódnak, tiszteletbe tartva a kompetencia határokat és kereteket.

 

 

A szupervízió célja, formája és tartama

A szupervízió célja a szakmai kompetencia növelése, kooperáció és hatékonyság fejlesztése. Elősegíti az intervenciós lehetőségek tudatosítását és támogatja a kapcsolatok és munkaköri rendszerek hatékony együttműködését.

A szupervíziós ülések kéthetente történek, vagy csoportos, vagy team, vagy egyéni formában.Egy másik forma, amikor havonta egyszer, de 2×2 ülésben zajlik a folyamat. Projekt kísérés, vagy krízis esetén ha szükséges lehet gyakrabban is összejönni.

Csoportos szupervízió

Csoportos szupervízióban minden ülésen valamelyik csoporttag aktuális témáját dolgozzuk fel, és a résztvevők kérdéseikkel és saját visszajelzéseikkel, hipotéziseikkel segítik a fókuszban lévőt helyzetének pontosabb megértésében, a számára megfelelő megoldási mód megtalálásában. A szupervízor elsősorban a témahozó saját tapasztalatainak feldolgozására épít. Felelőssége, hogy a feldolgozási folyamatra figyelve segítse a résztvevőket abban, hogy tisztábban megfogalmazhassák saját problémáikat és dilemmáikat, és saját tudásukra alapozva megtalálják válaszaikat

Induló szupervíziós csoportok

50 órás családterápiás szupervízió indul Dr. Hardy Júlia vezetésével 2017 február 24-én. Bővebben >

Egyéni szupervízió

Az egyéni szupervízióban valamennyire mások a hangsúlyok, mint a csoportüléseken, hiszen egy kétszemélyes munka lehetőséget ad arra, hogy kicsit mélyebb és intenzívebb legyen a hozott téma feldolgozása, a saját tapasztalatok körbejárása.

Szakember

Dr. Hardy Júlia

Pszichiáter, pszichoterapeuta, pár-és családterapeuta